L'informació present en el web no reemplaça si no que complementa la relació metge-pacient i en cas de dubte s’ha de consultar sempre amb el seu pediatra o metge de referència.

Quan puc portar el meu fill a l'escola bressol/col•legi si ha estat malalt?

14-setembre-2011

Aquesta és una pregunta típica dels pares, i preocupació evident dels mestres, quant tenim un fill o un alumne que està malalt, i no sabem quan és el moment oportú de que torni a l’escola.

És evident que un nen amb febre no ha d’anar a l’escola: tant per ell, que el que necessita son les cures dels pares (o el més proper als pares que es pugui trobar) i el repòs al domicili; com pels companys d’escola, a qui pot transmetre la malaltia.

No obstant, tots sabem que les malalties infeccioses que es poden transmetre d’una persona a una altra per qualsevol mecanisme (malalties transmissibles) són molt  freqüents en nens. Però, en general, quan els nens estiguin afectats per infeccions respiratòries lleus (com ara quadres catarrals), no cal excloure’ls de l’escola. A més, cal tenir en compte que la transmissió té lloc abans que apareguin els símptomes o a partir del contacte amb nens amb infeccions asimptomàtiques (és a dir, nens que son portadors dels virus o bactèria, però que no en presenten cap manifestació). Aquest risc de contagi es pot minimitzar seguint les normes higièniques habituals.

L’exclusió dels nens malalts de l’escola es recomana quan, potencialment, es poden reduir les probabilitats d’aparició de casos secundaris.

En aquest sentit el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va publicar uns Criteris de no-assistència de l’alumnat a l’escola o a la llar d’infants durant un període de temps determinat a causa de malalties transmissibles, i en aquest document s’especifica el temps d’exclusió escolar, en funció de la malaltia que presenti l’infant.  

Podeu consultar aquest document a aquest enllaç.