L'informació present en el web no reemplaça si no que complementa la relació metge-pacient i en cas de dubte s’ha de consultar sempre amb el seu pediatra o metge de referència.

És normal que el meu fill que acudeix a l’escola bressol estigui contínuament malalt ?

21-gener-2014

Arran de la creixent demanda a la consulta pediàtrica en els mesos freds i per suggeriment de molts pares preocupats, intentarem aclarir per què els nens petits es posen malalts tant i què és el que considerem com a normal al respecte.

En néixer els nadons tenen defenses ¨ prestades ¨ per la mare que són molt útils fins als sis mesos de vida aproximadament . Però de poc aquestes defenses desapareixen i com llibres en blanc, han d'experimentar moltes infeccions per crear el seu propi exèrcit de defenses . És més, sempre s'ha dit que els nens creixen de estirades amb la febre i, encara que això no és cert , reflecteix el sentiment dels pares que veuen passar febre darrera de febre . ambé cal recordar que els avis anomenen als nens mocosos i les àvies mai s'obliden de posar mocadors en les butxaques.

Des de la pediatria això és una cosa que sempre mirem a la consulta, que aquestes infeccions, acompanyades la majoria de febre, no siguin massa en quantitat i " qualitat".

L’any 2011, la Revista Anales de Pediatría publicà un ¨ Documento de consenso sobre el diagnóstico diferencial y el abordaje terapéutico de la fiebre recurrent ¨ realitzat per especialistes reumatòlegs i infectòlegs, d'on us hem recollit un paràgraf interessant:

¨De una eanera sencilla y práctica, cuando un niño se presenta en la consulta relatando procesos repetidos de fiebre, debemos evaluarlo de una manera global, intentando descartar las diferentes posibilidades diagnósticas. En primer lugar, y como causa más frecuente, se deben descartar procesos virales autolimitados de repetición. Es importante por tanto, conocer la normalidad y la frecuencia de los procesos infecciosos en la infancia, que pueden llegar en la primera infancia hasta 12 al año, la mayoría en los meses fríos.

Segons aquest treball, per exemple podrien ser normals, sense que hi hagi cap problema immunològic en el nen/a :

1) Fins a 6-8 otitis mitjanes agudes en un any
2) Una pneumònia (confirmada radiològicament ) en un any
3) Un episodi de sinusitis en un any
4) Un episodi de meningitis o altres infeccions greus

En conclusió, durant l'hivern, poc abans i poc després també, en nens que són sans, que acudeixen a escoles bressols i col·legis, veiem repetits processos infecciosos, la majoria d'ells virals, a la consulta. Com a mesures preventives cal realitzar sempre un bon rentat de mans, mantenir el calendari de vacunació al dia i si estan malalts no portar-los al col·legi, treure els mocs amb mocador o sèrum en els més petits i reclinar el matalàs perquè dormin amb el cap més alt que els peus.

Per acabar un consell: intentar que no vagin a les escoles bressol que són un important mitjà de cultiu viral. Tot i que la realitat de vegades ho dificulta molt, ja que cal treballar.  Per això us recomanem posar a la balança cost / benefici , hi ha avis, parents o amics que puguin ajudar ?

Llavors, si el meu nen té febre i mocs, quan hem de consultar el pediatre? Menors de quatre mesos cal consultar sempre, també en lactants més grans que tinguin dificultat per respirar, per menjar o altres símptomes associats. Nens que van a l'escola, i que no presentin cap altre símptoma dels esmentats es podria esperar de 48 a 72hs de febre i mocs abans de consultar .

Per acabar, encara que sembli que l'hivern ja ha portat el pitjor, encara la part important de l’epidèmia de la grip està per arribar, aquest any esperem el pic màxim per a mitjans de febrer,  així que paciència amb els mocosos ...

/public/gripe.JPG/public/gripe por edad (1).JPG/public/gripe por virus (1).JPG

Dr. Pablo Ercoli