L'informació present en el web no reemplaça si no que complementa la relació metge-pacient i en cas de dubte s’ha de consultar sempre amb el seu pediatra o metge de referència.

Fulards i Portanadons, beneficis, tipus i col.locació

04-març-2016

/public/foulards.jpg

Com a mamífers hauríem de néixer com la resta d’animals de la nostra espècie, és a dir, quan ja puguem moure’ns suficient per gatejar o caminar cap al pit i allunyar-nos del perill. Però si fos així la nostra espècie hauria de néixer quan el nadó té 9 mesos o un any. Per tant, d’alguna manera podríem dir que naixem de forma prematura,  perquè si no el nostre part no seria possible.

Aquest temps entre el nostre part real i el nostre part igual que la resta de mamífers s’ha de suplir o complementar amb molt contacte entre mare o cuidador principal i nadó.

El porteig afavoreix aquest punt ajudant a que portar un nadó o nen a coll sigui més fàcil i pràctic : el porteig és un sistema de transport que assegura un contacte constant i una postura adequada, tant pel bebè o nen com per l’adult.

En el nadó trobem beneficis com: Sensació de seguretat, tranquil·litat i disminució del plor, millor qualitat del son, millor desenvolupament físic i psicològic, adaptació a l’entorn i afavoreix la lactància materna.

Els beneficis per l’adult portejador són: Millora el vincle, menys carrega i estrès, integrat a la rutina diària, mans lliures, llibertat de moviments, te cura de l'esquena i la postura, millora l'autoestima i també facilita la lactància .

El tipus de portanadons és indistint sempre i quan la posició del nadó sigui la correcte, el nadó ha d’estar orientat cap al portejador i en posició vertical, l’esquena en forma de C, les cames envoltat al portejador, i els genolls més amunt que el culet, de forma que les cames i cul formen una M.  Per aconseguir aquesta posició el portandons ha de subjectar les cames des de sota genoll a sota genoll.

Hi ha varios tipus de fulards i portanadons:  Fulards (teixits o elàstics), bandoleres, mei tais, motxilles portabebès, pouch, tonga, suppori , tradicionals (africans o asiàtics).

En aquesta presentació podeu trobar més informació, sobre els beneficis, els tipus i la manera correcta de col·locació.

 

   Laura Castellarnau

Llevadora