L'informació present en el web no reemplaça si no que complementa la relació metge-pacient i en cas de dubte s’ha de consultar sempre amb el seu pediatra o metge de referència.

Què és la Malaltia de la ´Bofetada´?

26-juny-2019

MALALTIA DE LA ‘BOFETADA’

CINQUENA MALALTIA-MEGALOERITEMA-ERITEMA INFECCIÓS

 

És una malaltia benigne causada per un virus anomenat Parvovirus B19. La manifestació clínica més característica és una erupció a les galtes que dona un aspecte de ‘nen que ha rebut una bofa’ (d’aquí ve el nom col·loquial de ‘malaltia de la bufetada’). L’edat de presentació és a l’etapa preescolar o escolar i la veiem sobretot a la primavera. 

Sovint aquests nens presenten un quadre previ de refredat lleu, febreta i mal de cap, i pocs dies després apareix aquesta erupció tan característica amb una vermellor intensa a ambdues galtes. Aquestes lesions de la pell es poden estendre al tronc, braços i cames però no sol afectar els palmells ni les plantes dels peus. Els nens es recuperen de forma ràpida i sense complicacions. 

S’ha vist que el sol, l'exercici  i l'estrès poden reactivar l’erupció. 

Aquest virus és contagiós els dies previs a l’aparició de les lesions a les galtes, per tant un cop apareix ja no és necessari l’aïllament del nen. El diagnòstic el farà un professional sanitari només amb la clínica i no cal fer cap exploració complementària. 

No existeix cap tractament específic i la prevenció del contagi es realitza bàsicament amb el rentat de mans.

Cal consultar al vostre pediatre quan vagi acompanyat de febre molt alta (>39ºC) o  malestar general. En el cas que una embarassada hagi estat en contacte directe també seria convenient que contactés amb el seu ginecòleg.