L'informació present en el web no reemplaça si no que complementa la relació metge-pacient i en cas de dubte s’ha de consultar sempre amb el seu pediatra o metge de referència.

Què és la Malaltia de la ´Bofetada´?

26-juny-2019

MALALTIA DE LA ‘BOFETADA’

CINQUENA MALALTIA-MEGALOERITEMA-ERITEMA INFECCIÓS

 

És una malaltia benigne causada per un virus anomenat Parvovirus B19. La manifestació clínica més característica és una erupció a les galtes que dona un aspecte de ‘nen que ha rebut una bofa’ (d’aquí ve el nom col·loquial de ‘malaltia de la bufetada’). L’edat de presentació és a l’etapa preescolar o escolar i la veiem sobretot a la primavera. 

Sovint aquests nens presenten un quadre previ de refredat lleu, febreta i mal de cap, i pocs dies després apareix aquesta erupció tan característica amb una vermellor intensa a ambdues galtes. Aquestes lesions de la pell es poden estendre al tronc, braços i cames però no sol afectar els palmells ni les plantes dels peus. Els nens es recuperen de forma ràpida i sense complicacions. 

S’ha vist que el sol, l'exercici  i l'estrès poden reactivar l’erupció. 

Aquest virus és contagiós els dies previs a l’aparició de les lesions a les galtes, per tant un cop apareix ja no és necessari l’aïllament del nen. El diagnòstic el farà un professional sanitari només amb la clínica i no cal fer cap exploració complementària. 

No existeix cap tractament específic i la prevenció del contagi es realitza bàsicament amb el rentat de mans.

Cal consultar al vostre pediatre quan vagi acompanyat de febre molt alta (>39ºC) o  malestar general. En el cas que una embarassada hagi estat en contacte directe també seria convenient que contactés amb el seu ginecòleg. 

Reincorporació del Dr. Astete a l'Àrea Pediàtrica de l'Alt Urgell

21-juny-2019

Des de Pediatria dels Pirineus volem donar la benvinguda al Dr. Joaquin Astete que ha tornat a la Seu d’Urgell després d’haver estat 12 mesos treballant com a pediatre a la Fundació Vicente Ferrer a l’Índia.

A partir del dia 25 de juny el trobareu treballant de nou entre nosaltres com a pediatre a la planta d’hospitalització de pediatria de la Fundació Sant Hospital, fent guàrdies i donant suport als Centres d’Atenció Primària de l’Alt Urgell.

Estem molt contents de la seva reincorporació i li desitgem una bona tornada!

Bienvenido a tu casa Joaco!!!!! 

Què és aquest borrissol blanc que cobreix la Seu cada primavera?

30-maig-2019

Aquests dies, com cada any, és habitual veure voleiar un borrissol blanc, escampat pel vent,  que es deposita al terra i forma un mantell blanc espectacular per tota la Seu, entre altres llocs. 

Això que veiem voleiar aquests dies és la llavor del pollancre o glop. Molts arbres s'aprofiten del vent per escampar les llavors, i el pollancre ho fa amb aquests flocs blancs i molt lleugers que actuen a manera de vela perquè el vent transporti les llavors a altres llocs. Aquest mètode de dispersió de les llavors s'anomena anemocòria.

Però el més important, aquest borrissol NO PRODUEIX AL·LÈRGIA. Quan veiem voleiar aquests flocs blancs sempre pensem en les al·lèrgies, però no en provoquen. En realitat aquest borrissol és una llavor completament inofensiva, tot i que molest perquè es cola per tot arreu, fins i tot a dins de les cases i pisos. Però no produeix cap tipus d'al·lèrgia. És cert que el borrissol dels pollancres pot  irritar les fosses nasals i els ulls, però la irritació que produeix és lleu i en cap cap al·lèrgica, ni tampoc fa empitjorar els símptomes dels pacients al·lèrgics a gramínies o al pol·len (insistim en què això NO és pol·len, sinó una llavor).

Durant les setmanes en què veiem voleiar aquests flocs blancs de llavors, altres arbres i plantes com les gramínies alliberen el seu pol·len. Per aquest motiu s'acusa injustament el pollancre de l'aparició de les al·lèrgies, però només és una coincidència temporal.

Només cal parar compte en una sola cosa, i és que aquest borrissol és altament inflamable.

Consulta Oberta als Instituts de la Seu d'Urgell

26-març-2019

Aquest dijous dia 28 de març de 11h a 12h reiniciem la Consulta Oberta a l’Institut Joan Brudieu, amb la infermera de pediatria Neus Méndez. El mes passat es va reiniciar també al Col·legi La Salle amb la infermera Mercè Torres i a l’institut La Valira a càrrec de Toñi Parra, també infermera de pediatria.

La Consulta Oberta forma part del Programa Salut i Escola, iniciativa que depèn del Departament de Sanitat conjuntament amb el Departament d’Ensenyament. Té l’objectiu de millorar la salut dels adolescents, mitjançant la promoció de la salut i prevenció de les situacions de risc amb quatre àrees principals:

  • Salut mental
  • Salut afectiva-sexual i canvis emocionals
  • Consum de drogues i addiccions a les noves tecnologies
  • Salut alimentària

La Consulta Oberta és un espai en els instituts on l’adolescent pot accedir de manera privada, confidencial i pròxima on té l’assessorament i recolzament d’un

professional d’infermeria que molts dels joves coneixen del CAP de la seu d'Urgell i en tenen confiança. A part de l’atenció presencial als propis instituts, també tenim a disposició diferents horaris de consulta al CAP de la Seu d’Urgell amb un professional referent i un e-mail de contacte  (salutiescolalaseu.pirineu.ics@gencat.cat) que facilitem a tots els adolescents, per qualsevol demanda que es pugui ocasionar, fora de l’horari de la Consulta Oberta.

A part de la Consulta Oberta, Pediatria dels Pirineus sempre ha estat col·laborant amb les diferents xerrades i tallers  sobre alimentació, drogues i afectivitat-sexualitat (aquestes a càrrec de les llevadores Dafne Secall i Laura Castellarnau), als diferents instituts de la nostra població que s’han anat realitzant a cada curs escolar. 

Esperem que aquesta iniciativa de la Consulta Oberta sigui exitosa i puguem ajudar als nostres adolescents a resoldre, derivar, reconduïr, guiar o assessorar en temes de salut/malaltia que els hi preocupa o inquieta. Estem per ajudar-vos!!! 

Article a El País (10/3/2019) sobre la falta de metges a entorns rurals amb Pediatria dels Pìrineus com a exemple d'una possible solució

12-març-2019

El passat dia 10 de març de 2019 es va publicar a la edició catalana de El País l'article: "La falta de médicos pone en jaque a los centros rurales. La precariedad de los contratos, la sensación de aislamiento profesional y la poca oferta de formación continuada desanima a muchos facultativos", firmat per la periodista Jéssica Mouzo. A aquest article s'analitza la greu problemática que tenen els entorns rurals (tant ambulatoris com hospitals comarcals) per aconseguir professionals per treballar-hi, i així poden garantir l'atenció sanitària a aquestes comarques. 

En aquest article es parla que una de les possibles solucions poden ser fórmules d'autogestió com la nostra cooperativa, i hi ha una entrevista al Dr. Jordi Fàbrega, on explica la problemàtica i com el nostre funcionament pot ajudar a pal.liar aquest problema. 

Us convidem a llegir-ho a aquest enllaç. 

 

Suport a la vaga feminista

07-març-2019

Des de Pediatria dels Pirineus, seguint l'exemple del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya donem suport a la vaga feminista convocada aquest divendres 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora.
 
Volem mostrar, especialment aquest dia, el nostre rebuig vers les desigualtats, les violències masclistes, la precarietat, el racisme, els models de sexualitat rígids i excloents, la divisió sexual del treball, els models de consum, educació i família hegemònics i totes aquelles situacions que, lluny de posar la vida al centre, oprimeixen i violenten la vida de les persones i destrueixen el medi ambient.
 
El cooperativisme posa l'accent en valors com el suport mutu, la igualtat i equitat, la solidaritat, la democràcia..., és un moviment compromès amb el benestar de les persones, les quals són al centre de l'activitat econòmica (no pas el lucre), de manera que qüestiona les lògiques capitalistes i patriarcals. No es pot desvincular el cooperativisme del foment de la igualtat o l'equitat de gènere, ni tampoc de la revisió de les relacions de poder entre homes i dones. Responem des del cooperativisme cada dia construint una economia feta per persones i per a les persones.

Òbviament, tots els nostres serveis mínims, tant de pediatria a l'Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, com de ginecologia i obstetrícia a l'Alt Urgell, estan garantitzats. 
 

Rebem a la Dr. Rivera, resident de pediatria de Son Espases que estarà amb nosaltres aquest mes de març

04-març-2019

Durant aquest més de març, i per primer cop a Pediatria dels Pirineus, tindrem amb nosaltres una resident de Pediatria, que realitzarà una rotació a Pediatria dels Pirineus per formar-se amb nosaltres en Pediatria Rural

Es tracta de la doctora Marta Rivera Colomaresident de 4rt any de Pediatria de la Unitat Docent de l'Hospital Son Espases de Mallorca.  La podeu veure passant visita amb nosaltres, a la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell, i/o a qualsevol dels CAPs de l'Alt Urgell i als consultoris locals d'Organyà i/o Coll de Nargó. 

Evidentment per a tots nosaltres és un autèntic honor poder col·laborar en la formació de la doctora Rivera, i farem tot el possible perquè la seva estada sigui el més profitosa possible. Estem molt contents de la seva estada amb nosaltres, ja que és la primera resident de pediatria que realitza part de la seva residència a Pediatria dels Pirineus, on esperem ajudar en la seva formació, aportant-li els coneixements i la manera de treballar d'una àrea rural i d'un hospital comarcal, una visió completament diferent del que s'assoleix en els grans centres hospitalaris on es realitza la residència, i que entenem que complementa perfectament la seva visió integral de la pediatria. 

 

Taller 'Famílies sense armaris' a Oliana el proper 28 de febrer

13-febrer-2019

El dia 28 de febrer, a les 18:00 h., l’Oficina Jove de l’Alt Urgell, l’institut Aubenç d’Oliana i el Servei d’Atenció Integral a persones LGTB de la comarca, organitzen el taller gratuït‘Famílies sense armaris’.

El taller, facilitat per l’associació Colors de Ponent, està adreçat a famílies d’Oliana i de tota la comarca interessades en conèixer com acollir la diversitat sexual i de gènere dels seus fills i filles.

El mateix dia, i per tal d’abordar la mateixa temàtica amb tota la comunitat educativa, tindran lloc al mateix institut Aubenç el taller adreçat a l’alumnat  ‘Mira en colors’ i el taller ‘Bullying LGTBIfòbic’, que té per objectiu oferir eines de prevenció, detecció i intervenció al professorat de l’institut.

 Els tres tallers s’emmarquen en el pla de coeducació ‘Atreveix-te!’, impulsat i coordinat per l’Oficina Jove de l’Alt Urgell i l’institut Aubenç d’Oliana.

Per a inscripcions: salut.alturgell@oficinajove.cat

A partir del dilluns 28 de gener del 2019 els CAPs del Pirineu que depenen de l'ICS tancaran a les 20.00 hores

23-gener-2019

Arrel de una instrucció del Cat Salut que va entrar en vigor el passat 1 de gener del 2019, i que insta a tots els CAPs de Catalunya a tancar a les 20h del vespre, els diferents CAPs de l'Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça tancaran a les 20 del vespre a partir del proper dilluns 28 de gener.  

D'aquesta manera es preten homogeneïtzar els horaris de tots els CAPs de Catalunya i permetre una millor conciliació de la vida laboral i familiar dels professionals sanitaris. Actualment, un 73% dels CAPs de Catalunya ja tancaven a les 20h, i el 27% restant a les 21h. Aquesta fou una de les mesures pactades pel sindicats amb el CatSalut arrel de la vaga del personal sanitari d'atenció primària del novembre. 

Què son i com podem prevenir les infeccions respiratòries en els nens/es?

13-gener-2019

El passat dia 10 de gener de 2019 al programa "En bones mans" de Radio Tremp, programa conduït per la fisioterapeuta Sílvia Paüls de l'Hospital Comarcal del Pallars i que compta amb el suport i la col.laboració dels profesionals d'aquest centre hospitalari, es va parlar sobre les infeccions respiratòries en infants, que son, com les hem de tractar i com les podem prevenir. Per fer-ho, van entrevistar a la pediatre Elena Alcover, la coordinadora de Pediatria dels Pirineus a l'Àrea dels Pallars/Ribagorça i pediatra del CAP de Sort i de l'Hospital Comarcal del Pallars. 

Us deixem aquí el postcast del programa, ja que val la pena escoltar-lo per informar-nos sobre aquestes malalties tant freqüents que afecten als nostres infants. 

Esperem que us sigui d'ajuda. 

BON NADAL I PRÒSPER 2019!!

17-desembre-2018

Des de Pediatria dels Pirineus us volem desitjar el millor per aquestes festes de Nadal i un pròsper 2019. Que el pugueu gaudir amb la vostra gent, amb la màgia amb la que els nens/es viuen les festes del Nadal. 

Com ha de ser l'alimentació dels nens/es a la primera infància?

08-novembre-2018

El passat mes d'octubre la nostra infermera pediàtrica Neus Méndez i la pediatra Dra. Sheila Iglesias  van realitzar una sessió sobre l'alimentació a la petita infància (de 0 a 3 anys) a les mestres de l'escola bressol Minairons de La Seu d'Urgell

Us deixem la xerrada per si és del vostre interés. 

I us adjuntem aquí el full d'introducció de l'alimentació complementària a la infància. 

Podeu trobar més informació aquí. 

Celebrem a Tremp la Setmana de la lactància materna

04-octubre-2018

Aquest setmana es celebra a Tremp la Setmana de la Lactància Materna, amb molts actes organitzats des de l'Hospital Comarcal del Pallars, l'Institut Català de la Salut i el Consell Comarcal del Pallars Jussà, amb la col.laboració de Pediatria dels Pirineus. 

Us deixem un enllaç amb una entrevista a Radio Tremp a la nostra pediatra Nathaly Sepúlveda i a l'Auxiliar de Quiròfan de l'hospital Comarcal del Pallars Maite Berga, on ens expliquen els actes previstos, així com la importància de l'alletament matern en els infants i les seves mares. 

Us convidem a tots i totes a participar-hi. 

XXI Jornades de ACEBA a La Seu d'Urgell, divendres 26 d'octubre

25-setembre-2018

 

El proper 26 d’octubre celebrarem les XXI Jornades ACEBA ‘Autogestió, professionalisme i economia social: present i futur de les EBAs’ a La Seu d’Urgell.

Consulteu aquí el Programa de les Jornades.

Si encara no heu formalitzat la vostra inscripció, podeu fer-ho emplenant el formulari d'inscripció.

 

Totes les ponències de les Jornades tindran lloc a la sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell. A la tarda, es duran a terme les aules paral·leles.

  • Els grups d’Administratius, Infermeria i Treball Social es realitzaran a les instal·lacions del CETAP, el Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu (Avinguda de Pau Clarís, 16, La Seu d'Urgell).
  • Els grups d’Indicadors ACEBA, RSE i Odontòlegs es reuniran a l’Oficina de Turisme de la Seu d’Urgell (C. Major, 8, La Seu d'Urgell).

 

Ambdues ubicacions, el CETAP i l’Oficina de Turisme, són molt properes a la sala Sant Domènec i s’hi arriba fàcilment a peu en pocs minuts.

Podeu consultar el planell de la zona i tota la informació sobre les Jornades a la nostra pàgina web.

 

Desitgem que el programa sigui del vostre interès i esperem retrobar-nos plegats a les #XXIJornadesACEBA.

Sigueu benvinguts i benvingudes!

 

Comitè Organitzador XXI Jornades ACEBA

Donem la benvinguda a l'equip pediàtric de l'Alt Urgell a la Dra. Sheila Iglesias

19-setembre-2018

Aquest mes de setembre s'ha incorporat a treballar amb nosaltres la Dra.Sheila Iglesias

La Dra. Iglesias és natural de Barcelona. Es va llicenciar en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (2000-2006) i posteriorment va realitzar el MIR en Pediatria a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona (2007-2011), on es va quedar posterioment treballant a la Unitat de Cures Intensives Neonatals fins el 2013, realitzant a més el màster en Neonatologia impartit a l'Hospital Vall d'Hebron per la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest període també va realitzar guàrdies a l'Hospital Comarcal del Pallars i a la Clínica Corachan de Barcelona. Els darrers anys, abans d'incorporar-se amb nosaltres havia treballat com a pediatra d'atenció primària al CAPI Casernes. 

La Dra. Iglesias assumirà al CAP de La Seu d'Urgell el contingent pediàtric que tenia assignat el Dr. Astete abans de marxar a la Índia. Per tant, te com a infermera la Neus Méndez i la trobareu al CAP els dilluns, dimarts i divendres al matí, els dimecres a la tarda i els dijous realitzarà la seva activitat assistencial a la Fundació Sant Hospital (FSH). També la podeu trobar realitzant guàrdies de localització a la FSH, com la resta de l'equip. 

Estem molt contents amb aquesta nova incorporació, i li desitgem (tant a ella com a tota la seva família) tot els èxits entre nosaltres a Alt Urgell, tant professionals com personals. 

Benvinguda Sheila, bevinguda Dra. Iglesias. Benvinguda a la família del MaternoInfantil de Pediatria dels Pirineus.