L'informació present en el web no reemplaça si no que complementa la relació metge-pacient i en cas de dubte s’ha de consultar sempre amb el seu pediatra o metge de referència.

Sarna, ¿de que estamos hablando?

01-febrer-2018

En las últimos dias se han notificado diferentes casos de sarna en Catalunya, con algunos brotes que afectan a bastantes personas. Nosotros, en La Seu d'Urgell también hemos diagnosticado algún caso, hecho que no es nada raro, puesto que la escabiosis (conocida como sarna), está producida por un ectoparásito relativamente frecuente y durante todo el año vamos viendo algunos casos.

La vía de contagio es por contacto directo piel con piel y a través de la ropa ( sábanas y toallas). El periódo de incubación es de 1 a 3 semanas después del contacto, aunque a veces puede llegar a 6 semanas. El síntoma fundamental es el picor de predominio nocturno que suele afectar a varios miembros de la familia a la vez y en la piel se observa un surco, que es una elevación lineal de 5 mm que termina en una pápula o ampolla de 2-3 mm. La localización más frecuente son los espacios interdigitales de las manos, la superficie de flexión de las muñecas, gluteos y zona genital y en los niños pequeños predominan en el cuero cabelludo, cara, cuello, pliegues, palmas de manos y planta de pies. Por el rascado constante podemos ver excoriaciones y lesiones exudativas y costrosas.

El diagnóstico es clínico, se identifican las lesiones en la piel con la característica de tener mucho picor sobre todo al acostarse y afectados varios miembros de la familia.

El tratamiento es sencillo, rápido y tenemos que hacerlo toda la familia el mismo día, aunque no tengan las lesiones y consiste en aplicar una capa fina de escabicida en todo el cuerpo desde el cuello hasta las palmas y plantas de los pies, con especial énfasis en los espacios interdigitales, muñecas, codos, axilas, mamas , gluteos, zona periumbilical y genitales, en los niños menores de 2 años también se incluira el cuero cabelludo.

El medicamento se llama Permetrina al 5% que viene en crema, se aplica por la noche por 8 horas y por la mañana lo retiramos con abundante agua, al cabo de 24 horas de realizar el tratamiento el riesgo de contagio es mínimo, pero se debe realizar una segunda aplicación al cabo de una semana, puesto que con la primera aplicación acabamos con el parásito, pero no con los huevos que éste deposita en los surcos. Con la segunda aplicación matamos los parásitos que han eclosionado de los huevos, antes de que puedan poner más huevos, y así se soluciona del todo la infección. No obstante, como el parásito permanece en la ropa vivo durante 24-36 horas es imprescindible, al mismo tiempo que se realiza el tratamiento con permetrina cambiar toda la ropa ultilizada al menos 48 horas antes (ropa de vestir, ropa de cama y toallas) y lavarla con agua caliente a 60ºC (la ropa que no se puede lavar con agua caliente, hay que ponerla en una bolsa cerrada mínimo 72h, con lo que se mueren los parásitos). Con esta medida evitamos que el paciente se reinfecte con el parásito que queda en las ropas. Y también es fundamental que, para evitar el contagio y como medida de precaución, se debe esperar 24 horas después del primer tratamiento para ir a la escuela o volver al trabajo.  

 

Dra Tatiana Valencia

Os adjuntamos una hoja informativa del Departament de Salut de Lleida con más informació:  Full informatiu Sarna

 

Bibliografía: 

http://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/escabiosis.pdf

https://www.aemps.gob.es/cima/pdfs//ft/64052/FT_64052.pdf

Pediatria dels Pirineus amb la revista ferSalut, NÚMERO 85

30-gener-2018

fersalut85

Des de Pediatria dels Pirineus participem activament a la redacció de la revista ferSalut, la revista que realitzem totes les entitats de base associativa que formem part de ACEBA. Hi trobareu articles variats sobre salut en un format digital molt modern.

En el darrer número hi podeu trobar un article molt interessant sobre prevenció de les deformitats cranials, esperem que us agradi així com la resta de continguts.

fersalut85

Visita de l'alcalde de La Seu d'Urgell a l'Ahren, el primer nadó nascut a la FSH aquest 2018

03-gener-2018

El primer nadó nascut a la Fundació Sant Hospital aquest 2018 va venir força d'hora, ja que va nèixer el primer dia de l'any. És l'Ahren Font Plana, que ha nascut amb una alçada de 47 centímetres i un pes de 2,720 quilos.

Com es habitual, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i la regidora de Salut, Montserrat Bonet, van realitzar-li una visita , per coneixer-lo i felicitar la família, pel fet de ser el primer nadó del nou any a la Seu, i obsequiar-los amb una orquídea. 

Els pares, l'Anna i el Josep, viuen a Llessui, a la comarca veïna del Pallars Sobirà, i aquest és el seu segon fill, atès que ja tenen un altre nen de quatre anys. De fet, la mare, nascuda a Navata (Alt Empordà), és coneguda pel fet que ara fa vuit anys es va instal·lar a viure al Pallars Sobirà per treballar-hi com a pastora, després d'haver-se format a l'Escola de Pastors. A més a més, aquests darrers mesos la família ha protagonitzat un popular espot televisiu de la marca d’aigua Veri, en què Anna narra personalment la seva experiència i tot el que el Pirineu li ha aportat a nivell professional i personal.

Des de Pediatria dels Pirineus també volem felicitar a través de la web (tot i que ja ho hem fet personalment) a tota la família i agraïr-los la confiança amb l'Hospital de La Seu d'Urgell i amb nosaltres. 

Donem la benvinguda a les noves llevadores que s'han incorporat recentment amb nosaltres

12-desembre-2017

Aquest mes de desembre s'han incorporat a l'equip de llevadores de la nostra Unitat MaternoInfantil 2 noves llevadores, la Dafne Secall i la Rosa Navarro. La Dafne a jornada complerta i la Rosa ens ajudarà amb guàrdies i els dilluns a la FSH, ja que compagina aquesta activitat amb nosaltres amb la seva feina a l'Hospital Vall d'Hebron. Aquestes 2 noves incorporacions es sumen a la de la Clàudia Garola, que tenim treballant amb nosaltres des del setembre, també en jornada parcial, ja que ho compagina amb la seva feina al'Hospital de Meritxell d'Andorra. 

Estem convençuts, després de veure-les treballar amb nosaltres aquests primers dies, que l'elecció ha estat molt encertada i faran (i fan) una feina excel.lent. 

Benvingudes les 3. Un plaer augmentar la família del MaternoInfantil de l'Alt Urgell, i sobretot fer-ho amb aquests tres sonriures ;) 

/public/foto Claudia.jpg/public/foto Dafne.jpg

La Clàudia, la Dafne i la Rosa, benvingudes! 

Arriba el Nadal, toca canvi de bata. Bon Nadal a tothom!

12-desembre-2017

Ja ha arribat el Nadal al MaternoInfantil, pel que ja ens hem vestit amb la bata nadalenca, a veure si agrada als nostres petits pacients. 

BON NADAL A TOTHOM! 

 

Donem la benvinguda al Dr. Moreira, nou obstètre/ginecòleg de Pediatria dels Pirineus

05-desembre-2017

Durant el passat mes de novembre es va incorporar al nostre equip maternoinfantil el Dr. Wladimir Moreira, ginecòleg i obstetra, a qui donem la benvinguda i li desitjem tots els èxits en aquesta nova etapa professional entre nosaltres. 

El Dr. Wladimir Moreira és originari de Veneçuela, tot i que té la doble nacionalitat portuguessa i veneçolana. Va estudiar medicina a la Universidad Central de Venezuela, concretament a la Facultad de Medcina Escuela Luis Razetti, obtenint la titulació l'any 2002. Posteriorment va especialitzar-se en Obstetrícia i Ginecologia a la mateixa universitat, a la Maternidad Concepción Palacios de Caracas. Té una àmplia experiència en medicina materno-fetal i perinatologia, així com en ecografia obstètrica, ja que es va especialitzat en Alt Risc Obstètric i Diagnòstic Prenatal. De fet, durant els darrers 6 anys va ser el Cap de la Unitat d'Ecografia de la Maternidad Concepción Palacios. A més va ser coordinador docent i assistencial del postgrau de Medicina MaternoFetal i a la càtedra d'obstetrícia de la Facultat de Medicina de la Universidad Centra de Venezuela. 

El Dr. Moreira s'ha integrat en el nostre Servei de Ginecologia i Obstetrícia de la Fundació Sant Hospital de La Seu d'Urgell, i per tant allà us podrà atendre, tant en hospitalització, consultes, parts, ecografies o l'atenció durant les guàrdies. 

Benvingut Wladimir, benvingut Dr. Moreira.

Esperamos que esta nueva etapa tuya en Pediatria dels Pirineus esté llena de éxitos, tanto profesionales como personales. Un placer tenerte con nosotros. 

/public/images/foto wlad.jpg

Exposició fotogràfica sobre la donació de llet materna i els nadons prematurs a la Fundació Sant Hospital

03-desembre-2017

/public/images/LM8.jpgDesde finals de novembre, al vestíbul de radiologia de la Fundació Sant Hospital, s'està exposant una interessant exposició fotogràfica d’imatges relacionades amb la donació de llet materna i els nadons prematurs.

Aquest projecte està encapçalat per lHospital Trias i Pujol i s'organitza conjuntament entre el Banc de Llet Materna, l’app de lactància LactApp i la iniciativa Dits Petits. L’objectiu principal és donar visibilitat i afavorir la lactància materna i la donació de llet materna per a nadons prematurs. Es vol transmetre la idea de la importància de lluitar tots junts i units en pro de la lactància materna.

Pel que fa a les fotògrafes impulsores del projecte, es tracta de Victoria Peñafiel i Mireia Navarro, fundadores de la iniciativa Dits Petits, una associació dedicada a fotografiar prematurs a les UCIN per tal de contribuir a millorar l’experiència que viuen les famílies en aquestes situacions. L’àmplia experiència i recorregut d’ambdues fotògrafes, que ja fa temps que treballen a diferents hospitals és la principal garantia de la qualitat i impacte del projecte.

LactApp és una app gratuïta de lactància materna dedicada a resoldre dubtes de les mares lactants. LactApp inclourà a la seva app un apartat especial per a mares donants, que resoldrà tots el dubtes de les mares relacionades amb la donació i enllaçarà directament amb el formulari per fer-se donant del Banc de Llet.

Us animem a atansar-vos al vestíbul de radiologia de la Fundació Sant Hospital i gaudir de l'exposició, ja que les fotos son molt xules i segur que us agradarà molt. 

/public/images/LM2.jpg/public/images/LM3.jpg/public/images/LM4.jpg

/public/images/LM5.jpg/public/images/LM7.jpg/public/images/LM1.jpg

Pediatria dels Pirineus amb la revista ferSalut, NÚMERO 84

28-novembre-2017

fersalut 84

Des de Pediatria dels Pirineus participem activament a la redacció de la revista ferSalut, la revista que realitzem totes les entitats de base associativa que formem part de ACEBA. Hi trobareu articles variats sobre salut en un format digital molt modern.

En el darrer número hi podeu trobar un article molt interessant sobre la parentalitat positiva, esperem que us agradi així com la resta de continguts.

fersalut 84

Pediatres en xarxa, article sobre l'aplicació de les TICs a Pediatria dels Pirineus

20-novembre-2017

El passat diumenge, dins del suplement del diari Segre, es va publicar un article sobre com des de Pediatria dels Pirineus, treballem amb les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació. A l'article es posa l'èmfasi en el nostre consultori virtual i les xarxes socials, especialment el twitter. I com acaba dient l'article: "La societat de la informació ha de permetre que els coneixements més avançats arribin en temps real a tots els racons del territori, per això Pediatria dels Pirineus és un canal solvent i necessari en la democratització dels serveis socials. 

Li agraïm als periodistes del diari Segre que s'hagin fixat en nosaltres i en la nostra manera de treballar, és un honor (no merescut) per nosaltres que se'ns posi d'exemple.  Us deixem l'article, per si és del vostre interès. 

 

Reportatge sobre Pediatria dels Pirineus del CatSalut

17-novembre-2017

El passat 14 de novembre el Departament de Salut va publicar, al seu canal de youtube, un reportatge que han realitzat sobre nosaltres i la nostra manera de funcionar, referint-se a l'atenció pediàtrica, sobretot en els consultoris rurals. El protagonista és el Dr. Rosell, però també tots els nens i nenes del Comsultori de Coll de Nargó i de la Fundació Sant Hospital que hi apareixen. 

Us deixem l'enllaç, per si és del vostre interès. 

Data Posposada XXI Jornades ACEBA

03-novembre-2017

En motiu dels greus esdeveniments que estan passant al nostre país dia rere dia, el Comitè Organitzador de les XXI Jornades ACEBA hem cregut convenient posposar la data de les Jornades d'enguany a l'espera que la situació política i social s’estabilitzi.

Us mantindrem informats de la nova data de celebració de les XXI Jornades ACEBA i esperem que tots ens hi pugueu acompanyar.

Moltes gràcies i perdoneu les molèsties.

 Ben cordialment,

 

Comitè Organitzador XXI Jornades ACEBA

Pediatria dels Pirineus inicia la gestió de l'activitat pediàtrica a les comarques del Pallars (Jussà i Sobirà) i a l'Alta Ribagorça

02-octubre-2017

A partir d'avui, 2 d'octubre, Pediatria dels Pirineus, Societat Cooperativa Professional, inicia la seva activitat pediàtrica a les comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça, ampliant així l'activitat que des del 2009 està duent a terme a la comarca de l'Alt Urgell. L'activitat, encarregada pel Servei Català de la Salut, inclou l'atenció especialitzada de pediatria a l'Hospital del Pallars i l'atenció primària pediàtrica de les quatre Àrees Bàsiques de Salut (ABS Tremp, ABS La Pobla de Segur, ABS Pallars Sobirà a Sort i ABS Alta Ribagorça al Pont de Suert). Per poder prestar aquest servei, es compta amb els quatre professionals ja existents a les ABS (Dra. Alcover, Dra. Llusà, Dra. Hernández i Dra. Sepúlveda) i es contracten dos pediatres més (Dra. Troccoli i Dra. Toscani).

Recordem que Pediatria dels Pirineus té com a objectiu un model assistencial pediàtric de proximitat, alta resolució i alta accessibilitat, tant pel que fa a l’activitat presencial com no presencial. A més, té com a soci l'Hospital Sant Joan de Déu (HSJD) que facilita la formació continuada dels professionals i el seguiment especialitzat dels nens i nenes en un centre amb alta tecnologia, donant suport a la consulta de casos clínics complexos entre professionals, en format presencial o telemàtic.

El projecte inclou la realització de sessions setmanals de formació amb connexió telemàtica amb la Unitat Maternoinfantil de l’Alt Urgell, així com emprar tots els protocols d’atenció assistencial neonatològics i pediàtrics de l'HSJD. A més, els professionals podran efectuar formació a l’HSJD, segons l'oferta formativa de la seva aula de pediatria, i també rotacions per les diferents especialitats, en funció de les seves necessitats.

A partir d'ara, també els nens del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alta Ribagorça podran gaudir del servei del consultori virtual només activant-se com a usuaris de la nostra pàgina web. 

Donem la benvinguda a la nostra família a les 6 fantàtiques pediatres d'aquestes comarques i a tots els nens i nenes (i les seves famílies) d'aquestes comarques. 

 

Pediatria dels Pirineus amb la revista ferSalut, NÚMERO 83

27-setembre-2017

fersalut83

Des de Pediatria dels Pirineus participem activament a la redacció de la revista ferSalut, la revista que realitzem totes les entitats de base associativa que formem part de ACEBA. Hi trobareu articles variats sobre salut en un format digital molt modern.

En el darrer número hi podeu trobar un article molt interessant sobre primers auxilis infantils, esperem que us agradi així com la resta de continguts.

fersalut 83

El Centre Cívic El Passeig acollirà del 2 al 15 d’octubre una exposició de fotografia i una taula rodona sobre mort perinatal i dol gestacional

27-setembre-2017

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional per la visibilitació de la mort perinatal, la Txell Ferrer i el Mateu Ubach, mare participant i dinamitzador del grup de suport al dol NANALMA, impulsen aquesta iniciativa per primera vegada a la Seu d’Urgell.

La Txell Ferrer i el Mateu Ubach, mare participant i dinamitzador del grup de suport mutu Nanalma amb la col·laboració de l’associació Servei de suport al dol de Ponent i la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell organitza del 2 al 15 d’octubre l’exposició fotogràfica del projecte Stillbirth de la fotògrafa catalana Norma Grau a la Sala Polivalent del Centre Cívic El Passeig; es tracta d’un conjunt de fotografies plenes d’emotivitat que reflexa la maternitat i la pèrdua, l’amor i el dolor de les famílies que han perdut un fill durant l’embaràs o pocs dies després de néixer. 

El dia 4 d’octubre, a la mateixa sala polivalent, a les 8 de la tarda, tindrà lloc la taula rodona “La mort perinatal i el dol gestacional: una realitat invisible” adreçada tant al públic professional com al públic en general, tant si han passat per aquesta experiència com si no.

Perdre el nadó que s’espera és una experiència molt traumàtica i dolorosa. Més enllà de les setmanes de gestació, allò que realment influeix en la intensitat del seu dol és l’espai creat al seu món afectiu per aquest futur fill. Aquests pares no només es troben amb la mort d’un fill sinó també amb la dissolució d’un futur, de les esperances i de part de la seva pròpia identitat, per la qual cosa estan exposats a un alt risc de patir un dol complicat i perllongat.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar visibilitat a la mort perinatal per tal de trencar el tabú que l’envolta i ajudar així a les famílies a elaborar el dol d’una manera més saludable.

A la taula rodona hi participaran:

-          Montse Robles, especialista en acompanyament en el dol, infermera a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i responsable de les assistències al Servei de suport al dol de Ponent.

-          Mateu Ubach, psicòleg dinamitzador del grup Nanalma, de dol gestacional.

-          Jordi Fàbrega, director assistencial de la Fundació Sant Hospital, de La Seu d’Urgell

-          Testimonis de mares i pares, entre ells la Txell Ferrer, mare participant del grup Nanalma.

El Servei de Suport al Dol de Ponent és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 2002 amb l’objectiu  d’acompanyar les persones que viuen una malaltia greu avançada i els seus familiars en procés de dol, sent també una entitat capdavantera a Lleida en l’acompanyament de processos de dol gestacional i davant pèrdues perinatals. Per la seva banda, Nanalma és un grup de pares, mares i un especialista  que s’acompanyen i recolzen mútuament davant el dolor per la pèrdua d’un fill neonat, a primrenca edat o durant l’embaràs.

XXI Jornades de ACEBA a La Seu d'Urgell

25-setembre-2017

Aquest any ens toca a nosaltres organitzar les XXI Jornades de ACEBA, que farem a La Seu d'Urgell el proper divendres 10 de novembre a la Sala Sant Domènec.

Com sabeu, ACEBA és l'Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa que representa els centres de salut autogestionats de Catalunya, son les Entitats de Base Associativa (EBA), formem part de la xarxa pública de salut del CatSalut oferint serveis de salut a la població de referència. Pediatria dels Pirineus és una de les 11 EBAs, encara que nosaltres tenim activitat primària i especialitzada al mateix temps (de pediatria i de gine-obstetrícia). 

A aquesta jornada parlarem d'autogestió, professionalisme i economia social. Al mateix temps es presentaran diferents experiències novedoses i exitoses de les diferents EBAs. I, a la tarde tindrem varis grups de treball per a parlar de temes que interessen a diferents col.lectius. Així, abordarem el tema de la manca de pediatres al nostre sistema de salut, i hi haurà reunions d'infermeria, treball social, odontologia i el grup de treball OMI AP. 

Estem molt contents de com ha quedat el programa, ja que comptarem amb la presència dels màxims responsables del Departament de Salut, encapçalats pel Conseller, el Hble Toni Comín i el Director del Cat Salut, el Sr. David Elvira; també comptarem amb el gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu, el Dr. Manel del Castillo; i amb el Director General d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa, el Sr. Josep Vidal

Podeu trobar més informació (i inscriure-us) aquí: 

- XXIs Jornades ACEBA 

- Programa de les Jornades 

 

Us hi esperem a tots/es.